Bublanina

Bublanina

Pomaly, ale isto nám začína sezóna bobuľového ovocia – či už ide o jahody, maliny, čučoriedky. Neviete čo s tým? Bublanina, hrnčeková bublanina, či hrnčekový koláč… v preklade obyčajné piškótové cesto s ovocím, alebo inak, v jednoduchosti je krása, je osvedčenou klasikou na tieto dni…

Bublanina- nepoznám nikoho, kto by nemal rád tento koláčik. Je to asi prvý koláč, ktorý som sama piekla, osvedčený recept, samozrejme od koho iného ako od mamky :)…

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 187,5 g trstinového cukru (alebo cukor krupica)
  • 250 g polohrubej múky
  • 1,25 dc. oleja
  • 1,25 dc. vody
  • šťava z jedného citróna
  • vanilkový cukor
  • 1 kypriacu prášok do pečiva (príp. sóda bikarbóna)
  • soľ
  • maslo na vymazanie plechu
  • ovocie a orechy podľa chuti

Odporúčam na začiatok navážiť a pripraviť všetky suroviny.

Žĺtka oddelíme od bielkov. K bielkom pridáme štipku soli a vymiešame z nich tuhý sneh. Ak máme sneh pripravený odložíme ho do chladničky, jeho chvíľka príde na záver 🙂

K žĺtkom pridáme trstinový i vanilkový cukor a vymiešame do peny. Múku preosejeme a vmiešame do nej kypriaci prášok. Postupne po lyžičkách, za stáleho miešania, pridávame ostatné suroviny – múku, olej, vodu i citrónovú šťavu. Suroviny pridávame na „striedačku“, čiže pár lyžíc (cca 3-4) múky, zalejeme trochou vody, opäť 3-4 PL múky a zalejeme olejom atď. Tekutinu nelejeme naraz, ale len tenkým pramienkom. Na záver, keď už máme všetky tuhé aj tekuté suroviny zmiešané, vmiešame do zmesi cesta, veľmi zľahka, vopred pripravený sneh.

Tááák cesto máme pripravené…

Hlbší plech vymastíme maslom a vysypeme asi 1 PL polohrubej múky. Následne na plech vylejeme cesto a snažíme sa ho rovnomerne rozprestrieť.

Na záver posypeme cesto vopred zvolený ovocím – jahody, maliny, mrazená les. zmes a pod. Poprípade pridajte aj oriešky.

Ak použijete zavárané ovocie, či kompót, je potrebné ovocie poriadne nechať odkvapkať, aby sme nepridávali do cesta zbytočne ďalšiu vodu a bublanina tak nebola príliš ťažká a mokrá…

Bublaninu pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca 25-35 min. záleží od rúry, v ktorej to pečiete. Počas pečenia rúru neotvárame, aby koláčik nespadol. Klasika- či je upečený skúšame špajdľou 🙂

Ak chcete vyskúšať odľahčenú verziu zmiešajte obyčajnú múku so špaldovou v pomere 1:1, Koláčik je taktiež výborný…

Dobrú chuť.