Domáci špaldový chlieb

Domáci špaldový chlieb

Špaldová pšenica je jedným z pôvodných druhov pšenice. Zrniečko špaldy má vysoký obsah bielkovín (17%), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu, taktiež má iné zloženie aminokyselín ako bežná pšenica. Má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín  A a E. Vďaka vysokému obsahu lepku má výborné pekárenské vlastnosti, čo je dôležité pre prípravu pečiva, chlebík, či žemľa ostane dlhšie čerstvá a vláčna.

Taktiež pre ľudí, ktorý zle trávia lepok, je špalda ľahšie stráviteľná a lepšie ju znášajú.

Špalda stimuluje imunitný systém, obsahuje beta-karotén, ktorý pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni tak naše telo pred infekciami

špaldový chlieb

Tento recept mi odporučila opäť moja sestra. Je to výborný, ľahký a vláčny chlieb.  Keďže obe trávime lepok trošku horšie, neváhala som a vyskúšala som…. Výsledok – našiel si miesto v mojom jedálničku…

Príprava je rýchla a ľahká, nebude vám robiť problém piecť ho každý týždeň.

Ja ho pečiem cca raz za dva týždne,  u nás sa moc pečivo neje, ale ak máme chuť siahame práve po ňom.

Potrebujeme: 

  • 450 g špaldovej hladkej múky ( ja používam špaldovku z Lidla)
  • 500 ml bieleho jogurtu – najlepšie gréckeho typu
  • 1 čl soli
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl cukru (trstinový)
  • semienka podľa chuti – slnečnicové, ľanové, tekvicové

Všetky suroviny dáme do misky a zmiešame. Ja to jednoducho dám do stolného robota nechám pár minút miešať, nakoniec pridáme semienka a miešame pokým vznikne hustejšie cesto.

Okrúhlu tortovú formu (alebo jenské sklo) vystelieme papierom na pečenie, pomúčenými rukami prenesieme cesto do formy.  Vrch chlebíka jemne pomúčime a posypeme zľahka semienkami.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C, cca 35 -45 min.. Čas pečenia závisí od rúry. Ja to jednoducho skúšam špajlou :).

Z cesta som už robila aj bulky na burger, tvarovanie je trochu zložitejšie, je potrebné si namočiť ruky, aby sa cesto nelepilo a dalo sa lepšie tvarovať. Z jednej várky na chlieb som vytvarovala cca 6 žemlí (väčších).

Chlebík je vláčny, a vydrží cca 4 – 5 dní, samozrejme pokiaľ ho nezjete skôr, čo sa u nás väčšinou stáva 🙂

Neviete čo na chlebík inšpiráciu nájdete tu.