FIT zemiaky s mrkvou

FIT zemiaky – skvelý rýchly a zdravý obed. Zdravá strava nie je len o šalátoch, mäse a obmedzovaní sa. Všetko sa dá spraviť aj chutnou formovou, ktorá navyše lahodí aj oku. Pridajte k tomu jednoduchý šalát, poprípade jogurt s cesnakom ako dressing.
Tento recept sa dá spraviť v dvoch variantoch.
1 variant – Fit zemiaky
Potrebujeme:
- 6-7 ks stredne veľkých zemiakov
- 200g goudy ( poprípade 2 ks mozzarely)
- 2PL olivového oleja
- 2 bielka z vajec
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soľ, korenie, oregano
Zemiaky a syr nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme, olej, osolíme, opepríme, pridáme pre lisovaný cesnak, oregáno a dobre premiešame. Vyšľaháme bielka do hustého snehu (nezabudni pridať do bielok štipku soli), následne opatrne pozvoľna primiešame k zmesi.
Rozprestrieme na plech v rovnomerne hrubej vrstve a pečieme pri 200° cca 25-30 min..
Ja na to používam panvicu na paelu, takže nepridávam už ďalší olej, takže aby sa neprichytilo použite buď papier na pečenie, alebo vymastite plech troškou oleja.
2 variant – Fit zemiaky s mrkvou
túto variantu som „upgrejdla“ keď som doma nemala dosť zemiakov a keď som takpovediac likvidovala zásoby. A kedže som žĺtka väčšinou po troch dňoch vyhadzovala tak som jednoducho použila celé vajíčka… Výhoda netreba toľko syra 😉
Potrebujeme:
- 4 ks stredne veľkých zemiakov
- 3 ks mrkvy
- 150g goudy ( poprípade 2 ks mozzarely)
- 2PL olivového oleja
- 2 celé vajcia
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, oregano
Vajíčka spolu so soľou a korením vyšľaháme, postupne pridávame olej a vyšľaháme do peny. Následne už je to klasika zemiaky, mrkvu a syr nastrúhame nahrubo, všetko spolu premiešame, rozprestrieme na plech.
Pečieme tak isto pri 200°, cca 30 min, do chrumkava.
Dobrú chuť. 🙂