Koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta – pri tomto jedle sa mi vynoria spomienky z detstva ako ju moja babička varila, ako „narodeninový“ darček tatovi. Potom nasleduje druhá spomienka a to plné a prejedené brucho. Je to obľúbené jedlo nie len ako obedové menu v reštauráciách, no i v školských jedálňach. Na vysokej škole ma zarazilo, že ju podávali so zemiakmi ako prílohou, nechápala som, ale zjedlo sa 🙂
Keď som bola staršia, vyvolalo vo mne toto jedlo vždy pocit domova, no hlavne kalorickej bomby, predsa len – kopa ryže, mäsa, kolobásky a množstvo kyslej kapusty, a to všetko zaliate výdatným množstvom kyslej smotany…len to píšem a mám výčitky… mala by som sadnúť na bicykel 🙂 :)…
No ponúkam aj zdravšiu alternatívu, s ktorou prišla moja sestra. Raz mi len tak povedala:“ Ja nedávam ryžu, vyskúšaj bulgur.“
Odvtedy som koložvársku inak nerobila. Je to ľahšie (kalorická hodnoty jedna je stále obrovská), ale aspoň výčitiek je menej….
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 0,5 kg mletého bravčového mäsa
- 1 nožička klobásy
- 400 ml kyslej smotany
- 0,5 kg bulguru
- 2 ks cibule (stredné)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soľ, čierne korenie, červenú papriku (sladkú)
- 1 PL olej/masť (kto čo má radšej)
Bulgur uvaríme podľa návodu, ale len do polomäkka. Keďže budeme koložvársku kapustu ešte zapekať, tak aby sme z toho nemali vo výsledku blatko. Ja preferujem bulgur, ktorý zakúpite v dm-ke, chuťovo je veľmi dobrý a cena je tiež prijateľná.
Kyslú kapustu si zatiaľ necháme v sitku bokom odkvapkať, juchu nevytláčame, kapustu nepreplachujeme, jednoducho necháme gravitáciu robiť svoju prácu, jednoducho to odkvape.
Cibule očistíme, nakrájame na drobno a speníme na troche oleja alebo masti (cca 1 PL), keď je cibuľka pekne dosklovata pridáme mleté mäsko a na kolieska nakrájanú klobásku, spolu restujeme, sem – tam zamiešame. Zmes osolíme, opepríme, pridáme prelisovaný cesnak a ku koncu aj červenú papriku. Klobáska a mäsko nám pustia aj dobrú šťavu. Celá príprava zmesi trvá cca 5 -6 minút. Odporúčam zmes pripraviť vo väčšej panvici alebo woku. Pokiaľ ide o klobásku ja odporúčam čabajskú z Lidla, chuťovo je výborná, nie je moc presušená a ostáva šťavnatá aj po upečení. Je výborná aj do šošovicovej polievky 🙂
Ak máme všetko takto pripravené ideme vrstviť.
Janské sklo/pekáčik vymastíme olejom alebo masťou, na spodok dáme trošku kapusty tak, aby sme samozrejme zakryli celé dno, na kapustu príde 1/2 z bulguru, ktorý tiež pekne a rovnomerne rozprestrieme, následne navrstvíme mäsovú zmes, na ňu príde zvyšná kapusta a končíme bulgurom. Veľkú kyslú smotanu rozmiešame s cca 2 PL vody (ak máte riedku, vodu nepridávajte), a rovnomerne ju nalejeme navrch. Priklopíme a šup do predhriatej rúry. Pečieme pri 180°C cca 20-25 min.
Keďže bulgur nie je úplne uvarený, ešte stále dobre absorbuje tekutinu, čiže do seba absorbuje všetky chute, spodná vrstva napije chute zo zmesi a kapusty, vrchná vrstva zo smotany.
Koložvárska kapusta s bulgurom síce tak pekne nedrží tvar ako klasická, no stojí za vyskúšanie. Ak máte radi osvedčenú klasiku stačí nahradiť bulgur ryžou.
Dobrú chuť.