Pekiňáky aneb kuracie švej ču žu po česku

Recepty z kuracieho mäsa sú v obľube o množstva z nás, nielen pre rýchlosť spracovania, ale aj pre obľúbenosť u detí. Mäso ako také je bohaté na množstvo živín a výživový poradcovia odporúčajú konzumáciu aspoň raz týždenne. Samozrejme tento recept na kuracie mäso by som nezaradili medzi tie úplne najzdravšie. No tá chuť a rýchlosť prípravy to kompenzuje. Marinovaným kuracím mäsom neskazíte žiadny nedeľný obed a určite tým nepohŕdne ani návšteva. Plus ak deťom poviete, že idete robiť pekinské hady, ako tomuto jedlu rodinne hovoríme u nás, máte vyhraté.
Toto jedlo je moje najobľúbenejšie jedlo z detstva… Môj tato ho robieval a robieva od kedy si pamätám…
Vravel mi k tomu aj jednu historku z lyžiarskeho, kde bol so svojim strýkom… vďaka tomuto mäsku nakrímili veľa hladných študentských krkov 🙂
Potrebujeme ( cca 4-5 porcií):
- 600g kuracích pŕs
- 2 PL polievkového korenia
- 2 žĺtky (dajú sa použiť aj celé vajíčka)
- 1 PL worčestrkovej omáčky
- soľ (cca 1 KL)
- 2PL kari
- čili (podľa chuti)
- 1PL cukru
- 1PL solamilu (kukuričného škrobu)
- čierne korenie
Kuracie mäso nakrájame na približne rovnaké sĺžiky. Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny, pridáme mäso a všetko spolu premiešame. Necháme min. 2 hodiny marinovať, najlepšie však cez noc v chladničke. Na druhý deň opečieme na troške oleja na panvici. Mäso sa dá zameniť aj za bravčové.
Pozor s čili, ak pekiňáky budete pripravovať pre deti upravte množstvo korenia a vynechajte čili.
Poprípade môžete pridať aj oriešky ( píniové alebo arašidy).
Skvele sa k tomu hodí ryža s blanšírovanou mrkvou.
Video už čoskoro …
Dobrú chuť. 🙂