Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec

I keď je tento rok Veľká Noc trošku netradičná, predsa len poteší urobiť si niečo dobré ku kávičke či čaju- prvou voľbou je Veľkonočný mazanec. Druhou voľbou je vianočka, ale o tej inokedy 🙂

Tento recept mi poslal môj drahý manžel  len tak medzi rečou, či to neskúsim. Reku, povedala som si, skúsim. Kysnuté cesto ma v poslednej dobe celkom chytilo. Rýchle, ľahké, a také dobré. No, poviem vám pravdu, inak som si ponadávala, keď som zarábala to cesto na mazanec. Čo čert nechcel, chytila som nejakú „zlú “ múku. Potvrdilo sa mi to na druhý deň aj na rožkoch :)… Ale poďme už nato…

Ak ste ešte nerobili kysnuté cesto pár rád na úvod:

  1. Nebojím sa toho
  2. Ak mám robot používam nadstavec, ktorý vyzerá ako pirátsky hák
  3. Mlieko alebo vodu používam vždy VLAŽNÉ, nie horúce, a rozhodne nie studené.
  4. Droždie si vyberiem z chladničky cca 15 min. pred použitím
  5. Vždy sa držím receptu!!
  6. Múku si vždy preosejem cesto bude ľahšie a nadýchanejšie.
  7. Neponáhľam sa, kysnutie je proces, je to beh na dlhšiu trať nie šprint.

Potrebujeme:

  • 350g hladkej múky
  • 70 g cukru (ja dávam cukor krupica)
  • 1 ks vanikový cukor
  • 1Čl soľ
  • 150 ml mlieko plnotučné
  • 20g droždie ( 1/2 kocky)
  • 85 g másla ( rozpusteného v rajničke)
  • 3 žĺtky ( najlepšie od šťastných slepiček, ktorým teraz všetci závidíme)
  • 1 Čl citrónovej kôry
  • 35 g hrozienok
  • 45 g plátok mandlí
  • 1 celé vajce na potretie
  • plátky mandlí na posypanie

Múku si preosejeme, pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ spolu premiešame v hlbokej miske, ja to robím rovno v miske od robota. Potom pridáme rozdrobené droždie a asi deci vlažného mlieka do stredu múky. Pomocou stierky rozrobíme kvások. Prikryjeme potravinovou fóliou a čakáme 20 min, cca.  Pozor kvások nezarábame z celej múky, čo máme v miske len z tej časti v strede. Kto je zvyknutý robiť ho zvlášť v rajničke alebo v tom “ zázračnom“ šejkri, nech spraví tak, každý ako má osvedčené.

Po cca 20-30 min pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo, vajcia, citrónovú kôru a miešame, pokým nám nevznikne hladšie cesto. V robote cca 5-7 min, potom pridáme hrozienka a plátky mandlí a miešame pokým sa nám cesto neodlepuje od okraja misky. Čas neuvádzam uvidíte to. Je to závislé aj od múky niekedy je to hneď, niekedy si idete pomaly vlasy šklbať a furt je rozbrblané. Ak sa Vám také stane treba pridať trochu múky cca 1-2 PL. Ak ani to nepomôže jednoducho cesto vyberte z misky a domieste ho v rukách, ale nepokladajte na linku ( lepilo by sa) jednoducho ho preskladávate v dlaniach z vonkajšej strany dovnútra.  Nepridávajte zbytočne múku, cesto by bolo tvrdé.

Vytvarujte bochník a dajte odpočívať do sklenenej alebo umelo hmotnej misky, ktorú prekryjete opäť potravinárskou fóliou, alebo utierkou na teplé miesto. Necháme kysnúť cca 60 min.

Po 60 minútach vyberieme z misky, premiesime na linke/doske… a opäť vytvarujeme bochníček, ktorý položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme utierkou a necháme dokysnúť 90 min.

Pred koncom dokysnutia si predhrejeme rúru na 180 °C.

Bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom pekne zo všetkých strán a posypeme trochou mandľových lupeňov.

Pečieme cca 35-45 min, na 180 °C. Čas pečenia závisí od trúby, ja to pečiem na dolný aj horný ohrev a mám to hotové za cca 32 min, uvidíte podľa farby.

A takto vyzeral môj mazanec.

Dobrú chuť! 🙂